Ako si vybrať plesové šaty?

Večerné a plesové šaty sú tak rozmanité, že ich výber môže spôsobiť zmätok a byť často naozaj náročný. Keď však nájdete tie správne šaty, budete sa v nich cítiť ako diva. Nielen, že budú pohodlné, ale tiež vyzdvihnú najkrajšie črty vášho tela. Je však dôležité, aby ste výber zhodnotili na základe niekoľkých kritérií. Preto vám ponúkame niekoľko rád, ktorá vám pomôžu s výberom tej správnej večernej róby. 

  1. Prvý a základný faktor pri výbere šiat, ktoré vám budú najlepšie sedieť, je vaša postava. Najprv by ste si mali určiť tvar tela, a potom nájsť správnu siluetu pre váš typ postavy. Stručne povedané, keď budete vedieť, aká vaša postava je, môžete si vybrať ten správny strih šiat, ktoré lichotia vášmu tvaru tela, vďaka čomu sa budete cítiť atraktívnejšie a sebavedomejšie. Ak máte napríklad štíhlu postavu, môžete siahnuť aj po odvážnejších a priliehavých šatách. 

Ak máte naopak plnšiu postavu, siahnite po šatách, ktoré zakryjú krivky, ktoré chcete schovať, vďaka čomu sa budete cítiť sebavedomejšie. Môžu to byť dlhé spoločenské šaty s dlhým či trištvrťovým rukávom. 

  1. Vyberte si správnu látku. Spôsob, akým sa látka ovinie okolo tela a jej prirodzená splývavosť, ovplyvní celkový efekt šiat. Preto by ste si mali vybrať látku, ktorá je vhodná pre vašu štruktúru a výšku. Ak ste chudá, nie je vhodné vyberať materiál, ktorý vás ešte viac zoštíhli a naopak, ak ste trošku viac pri sebe, neodporúčame materiály, ktoré vám môžu vizuálne dopriať ešte nejaké to kilo naviac. Ďalšími faktormi, ktoré stojí za to vziať do úvahy, sú vhodnosť látky pre počasie v čase, keď budete šaty nosiť.

  2. Veľmi dôležitým faktorom je farba šiat. Farby majú moc vylepšiť váš celkový vzhľad, no dokážu aj pravý opak. Pri výbere večerných rób sa zamerajte len na farby, ktoré zodpovedajú vašej pleti. V šatách, ktoré si vyberiete, by vaša pokožka mala žiariť a nie vyzerať bledo a choro.

    Ak je vaša pleť bledšia a máte aj blond vlasy, odporúčame skôr tmavšie a sýte farby, napríklad tmavá modrá, čierna či smaragdovo zelená. 



    Ak je naopak vaša farba vlasov tmavších odtieňov a rovnako aj vaša pokožka, budú sa vám určite hodiť aj šaty bledších farieb.


  3. Nakoniec nezabudnime ani na rozpočet. Cena večernej róby sa líši v závislosti od množstva detailov na róbe, látky, ozdôb a dizajnérskej kolekcie, do ktorej patrí. Pred začatím lovu majte predstavu o tom, koľko ste ochotní minúť za večernú róbu. To vám pomôže zúžiť výber a nájsť šaty, ktoré sú v rámci vášho rozpočtu.
Späť do obchodu