Sprievodca dĺžkou šiat: Aká je ideálna dĺžka šiat?

Šaty sú dostupné v rôznych dĺžkach. Rôzne dĺžky znamenajú rôzne štýly a zároveň aj rôzne príležitosti. Na aké príležitosti sú rôzne dĺžky vhodné? To si prečítate nižšie.

  1. Mini šaty. Mini šaty sú tie, ktoré kričia: „Má nohy a vie, ako ich používať!“ Zvyčajne siahajú do polovice stehien a rozhodne nie sú vhodné na každú príležitosť. Sú ideálne na dámsku jazdu s priateľkami, no nie na prvé stretnutie s rodičmi vášho priateľa. Mini šaty sú obľúbené najmä v letných mesiacoch. V chladnejších mesiacoch sú dobrou alternatívou mini šaty s dlhými rukávmi doplnené pančuchami.
  2. Šaty nad kolená. Tento druh šiat je dostatočne krátky na to, aby boli koketné a zároveň dostatočne dlhé na to, aby boli vhodné na väčšinu podujatí. Tieto šaty sú ideálne pre letné mesiace, na svadby a iné špeciálne príležitosti.
  3. Šaty po kolená. Často nazývané aj midi šaty, sa považujú za konzervatívnejší typ šiat. Šaty po kolená sú ideálne na denné príležitosti a zároveň na celoročné nosenie. Zvyčajne sa nosia do práce, na rodinné stretnutia či na bohoslužby.



  4. Kokteilové šaty. Typicky tieto šaty padnú kdekoľvek od kolena až tesne pod kolená, pričom dlhšie šaty sú ideálne pre formálnejšie udalosti a kratšie na poloformálne udalosti. Kokteilové šaty sa nosia po celý rok na nočné udalosti, rozlúčky so slobodou či na rande. Najobľúbenejšou farbou týchto šiat je čierna.

  5. Šaty s maximálnou dĺžkou alebo maxi šaty. Maxi šaty sú veľmi všestranné. Ich dĺžka zvyčajne siaha o trochu vyššie ako začínajú topánky. Maxi šaty majú rôzny pás – tesne pod prsia, voľné či so zvýrazňujúcim pásom. Tieto všestranné šaty sa dokonale hodia k sandálom alebo podpätkom v závislosti od štýlu šiat. Maxi šaty majú tendenciu byť obľúbené po celý rok, a to aj počas chladnejších mesiacov.
  6. Šaty s dĺžkou po zem. Dlhé šaty s dĺžkou až po zem sú večerné šaty vhodné na večerné udalosti ako plesy, opera, ale aj svadby. Hodia sa k nim krásne a výrazné šperky a vražedné podpätky. Niektoré šaty majú rozparok, vďaka ktorému môžete ukázať nohy či krásne topánky, ktoré ste si k šatám zvolili.

Späť do obchodu